1 септември 2010 г.

"Тия мангали"

Социалният проблем с "нежелаещия да се интегрира" ромски етнос разбуни отново духовете както в Западна Европа, така и в България, най-вече покрай акциите на Саркози, насочени срещу незаконните ромски лагери, от където извират постоянно престъпност, зарази, наркотици, проститутки, плъхове, чума, терористи, високи цени на бензина, закъсняващ градски транспорт, лошо време, ниски заплати и общо взето всичко, което е кофти в обществото и за което трябва спешно да се намерят виновни.
Всъщност това е отдавна наболял проблем в доста държави, по който често се изказват доста пламенни и радикални мнения, но за съжаление предложените разумни решения и направените смислени неща остават изключително малко.
Интересното е, че в Германия съществува подобен проблем не с ромите, а най-вече с много от имигрантите, идващи от Азия и Африка, особено с тези от тях, които са мюсюлмани. Наскоро Тило Сарацин, който е в управителния съвет на Немската Национална Банка, нашумя с изказванията си, в които твърдеше, че мнозинството от имигрантите не само не искат, а и не могат да се интегрират в немското общество. В съвсем наскоро публикуваната му книга "Deutschland schafft sich ab" могат да бъдат прочетени тези като:
- притокът на мюсюлмани-имигранти в Германия е неконтролируем;
- тъй като те не се интегрират и не се грижат за образованието си, в Германия ще има все повече хора от долната класа и населението на Германия все повече ще затъпява, а и поради ниската раждаемост на останалата част от населението, Германия все повече ще намалява откъм жители;
- разбира се, паралелно с това все повече ще се увеличават гетата на имигрантите и все по-големи суми за социални помощи ще бъдат плащани.
Това да ви прилича на нечии български приказки? На мен лично силно ми напомня на прокламациите и лозунгите на разните патриоти и партии, които използват проблема с ромското население в България, за да съберат някой и друг отчаян глас за следващите избори.
Да, проблем с настоящето положение на ромското население има. Но това определено не е проблем само на ромите.
Да, всеки, който не спазва закона, трябва да си понесе последствията - независимо дали е ром или не. Но в момента сме доста далече от това законът да бъде спазван и прилаган стриктно, а честните труд и инициатива да бъдат не само изцяло възможни, а и заслужено възнаграждавани. Така че да се твърди, че ако го няма ромското население ще ни се решат автоматично всички проблеми, ще сме богати и уредени и ще пръцкаме теменужки и рози, е меко казано необмислено.
Доста далече сме и от мисълта, че ромите могат евентуално да поискат да се интегрират. За нас те непременно искат да се търкалят в кал и мръсотия, без изключение, и това не може никога да се промени. Тази нагласа е забележително устойчива на всякакви разумни аргументи. Всъщност, тя е най-доброто оръжие срещу вътрешноличностни конфликти като например "Трябва ли да бъда сега любезен с тоя циганин?" или "Трябва ли да взема на работа тоя циганин или да чакам да се появи някой българин?", тъй като в момента, когато човек си каже "Абе мани ги бе, това са долни мангали, от тях човек не става, няма смисъл да се опитваш да им помогнеш", от раменете ти пада всякаква отговорност и ти си свободен да се държиш с тези хора както си поискаш.
Тъжното е, че тази фундаментално погрешна нагласа се среща често в думите на българи, които учат и работят в Западна Европа и Америка и които би трябвало да са се научили ако не на друго, то поне на уважение към други етноси. Те говорят понякога за "тия мангали". Под "тия мангали" те не разбират само роми, а изобщо всички хора с по-тъмен цвят на кожата или по-други черти на лицето. В "мангали" влагат същата доза презрение, независимо дали става дума за турци, индийци, роми, иранци или пакистанци. На тях "тия мангали" им са гадни, щото имат мазни коси, миришат на кус-кус или дюнер и ходят в джамия. Същевременно много от същите тези българи, презиращи "тия мангали", мятат гюбеци на "мангалска" музика, наливат се до припадък с алкохол, щом попаднат на купон, в последствие на което миришат на нещо много по-лошо от кус-кус или дюнер, а на българските църковни служби на Великден отиват, за да обменят нови клюки и да се разберат в коя кръчма ще ходят да пият когато тоя досаден свещени спре да пее тая досадна литургия. Това неоправдано високомерие към "тия мангали", този въздух под налягане, са представителни за доста голяма част от хора в България и са може би донякъде причината за неподдаващата се на разумни доводи нагласа, че промяна в живота на ромското население в България не може да има, "щото те са тъпи и не щът".
А когато не само не създаваш условия за промяна (например среда, стимулираща спазване на законите и социалния ред), а и си твърдо убеден, че другите не искат тази промяна, е изключително трудно да стигнеш до градивно решение на проблема.

20 коментара:

  1. Циганин не значи човек от някакъв етнос. Циганина е състояние! Болест! Чума по-страшна и от СПИН-а. Индикация за пагубност! Печат за дефект! Аларма сред народите, че нещо им куца, че не се развиват правилно. Нагледен пример какво става, когато Господ си направи лоша шега. Ако циганите се въдят повече от нормалното в някой точки от земята, това означава, че там нещата са зле и е нужна намеса, нужна е помощ. Така, както помагаш на домашния си любимец, ако го нападнат кърлежи.
    Погледни му стойката. Очите. Изражението на лицето. Гледай го как ходи, каква сянка хвърля, колко му е акъла, обноските. Цяла седмица да се кисне във „Веро”, пак ще мирише лошо. То всичко само ти се намества в главата.
    Циганина е тъмен човек. Не черен. Тъмен! Вътре, в оная гнойна и вмирисана топка- вместо човешка душа! Ходи по тая земя за да е гаден, за да е противен, за да отвращава околните. Създаден е да убива, краде, насилва, лъже, да мързелува, да паразитира и използва. Събрал е в себе си най-черното и гадно, което може да се залепи на същество ходещо изправено. Няма морал, няма такт, не знае що е съвест, мрази да прави добро, не иска да се развива, няма положително виждане за околния свят. Всичко в него е първично и грубо материално. Същество с генно увредена същност.
    Циганите са обявили война на реда и закона, на добротата и човечността. И когато масата им нараства някъде, това значи, че тези добродетели са обречени. Индикатор, че една общност се разпада. Циганина е наказание за слабите и лековерните. БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА.

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо ей такава нагласа имах предвид - когато повечето хора са на такова мнение, как е възможно някой да успее да се интегрира в обществото?

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления,Яворе!Мисля точно като теб, но за съжаление сме малцина...

    ОтговорИзтриване
  4. циганите не могат да бъдат инегрирани и асимилирани по една проста причина - расизъм, расизъма на циганите спрямо всички останали. циганите не се смятат за българи , румънци , чехи и т.н. а за цигани. как да интегрираш човек който предпочита да проси вместо да работи, да краде вместо да учи и да прави деца на поразия.?
    тези приказки за интеграция са като приказката за комунизЪма - много хубава ама само на хартия...
    на европа и писна от криворазбрана толерантност към всеки който решил да си разпъне катуна в парковете на европейския му град.
    законите трябва да са за всички - от това по-голяма толерантност няма.
    трябва да се направи правото на глас само за хора завършили средно образование - или участваш в това общество или не. не може на въпрос" за кого гласувахте на последните избори?" да се отговаря с " за #4" .....
    моят глас не може да струва колкото гласа на ултранеграмотния циганин, който и имато си не може да напише, а участва в управлението на страната.
    в личната карта трябва да има графа " образование" нямаш ли средно - не гласуваш.
    така ще се спре с купуване на гласове за кебапчета , а който иска да учи ще учи. в българия средното образование е безплатно....
    като добие някаква стойност ще му се вдигне и качеството.

    ОтговорИзтриване
  5. Иване, живеем (поне официално) в демокрация, където правото на глас не е и не бива да бъде обвързано с нивото на образование. Освен това, ако идеите ти бъдат осъществени, много от "чистите" българи също не биха могли да гласуват, тъй като нямат завършено средно образование.

    А до колко завършеното средно и/или висше образование в България те подготвя за що-годе нормален гражданин в що-годе нормално демократично общество, е доста спорен въпрос, най-вече като се има предвид качеството на обучението в момента и обществените нагласи спрямо образованието. Изцепки и престъпления биват вършени от достатъчно много българи, за да би трябвало да е ясно на всеки, че нивото на образование е изключително важен, но не и единственият фактор, който определя поведението на човека.

    ОтговорИзтриване
  6. аз не искам "чистите" българи единствено да имат право на глас а образованите българи. не смея и да си помисля какъв процент от гласуващите са неграмотни. правото на глас не е като правото да дишаш, ядеш и говориш свободно. гласуването изразява мнение. когато гласуващия няма мнение или поне не е информиран за изборите , които му се предлагат, той не може да направи правилен избор. така се превръща в обект на манипулация
    и средство за употреба от по-образовани индивиди с определени цели. гласуването освен право е и отговорност. каква отговорност може да носи човек , който дори не знае за кого е гласувал . да не говорим за политически идеии и принципи, демократи, социалисти и т.н.
    държаавта трябва да изгражда образовано население , а не бройки за избори. къде отива демокрацията когато няма демос? то ако ще се гласува под строй - това сме го виждали. аз поне съм го виждал, не знам ти дали си спомняш.
    образованието трябва да е обвързано с гласуването. лекарите ако нямат диплома как ще дават мнения и диагнози?
    трябва да имаш диплома за гражданин. това е право което трябва да се заслужи. щом искаш да даваш мнение , трябва да си информиран. за даси информиран трябва да си образован.
    като образованието придобие ценност ще си повиши и качеството. друг е въпроса че на управляващия елит не му трябва образован народ.

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. За да имаш права първо трябва да си спазваш задълженията!!!
    Та, твърдиш ли, че Бай Мангал си ги спазва???
    Колко пъти си виждал циганин да си перфорира билет в градския транспорт???
    Да, примерът е елементаре, а и ти, мангалолюбителю, пак ще кажеш:
    -Ама, таковата, те и българите го правят!
    Да прав си - и българите го правят, но нека говорим в числа, проценти.
    А когато числата започнат да говорят ти би трябвало да замълчиш и да се замислиш.
    България страда както и от 20-те процента българи, недупчещи билети, така и от 80-те процента цигани.
    В тази връзка - и двете групи трябва да бъдат наказани еднакво.
    Предполагам разбираш на къде бия.
    Когато бъде наказан българин - това е в рамките на нормалното и така трябва да бъде.
    Но когато е наказан циганин това е расизъм, насаждане на етническа омраза и тн.
    Според теб това нормално ли е???

    Ницше е казал "На тъпото чело съответства като правен аргумент свития юмрук".

    Когато благите думи спрат да действат (или никога не са действали) е време да се вдигне ръката.

    А за финал - повръща ми се от теб и твоето псевдопацифистко мислене, зашитнико на човешките (циганските) права. Както казва един анимационен герой, като толкова ги харесваш иди и живей сред тях в някой катун!!!

    ОтговорИзтриване
  9. последните двама ивановци са други яворе.
    някой се пуска със същото име

    ОтговорИзтриване
  10. ivan - Просто не мога да се съглася с теб, че правото на гласуване трябва да се обвърже с образованието. Посочи ми пример в кое общество такова нещо функционира? А лекарите, дипломите и диагнозите според мен нямат никакво място в тази дискусия.

    Ivan - никой не говори, че трябва да "обичаш" ромите. Никой не говори, че сред ромите няма престъпност. Но да се мисли, че ако ги няма ромите, ще изчезне изцяло престъпността и че те са главният виновник за окаяното състояние на държавата, е наивно.

    Когато се опираш на числа, е нужно да посочиш откъде ги взимаш. Силно се съмнявам, че това разделение на 20/80 процента е статистически подкрепено.

    Никой не агитира и за благи думи като борба с престъпността. Просто трябва да се спазват закони и социален ред, а тези неща определено не се погазват само от роми.

    Най-обичам пък като почнат да ми пишат за свити юмруци и патриотизъм с правописни грешки - ясен знак, че разумните аргументи определено не са силната черта на дадената страна от спора.

    ОтговорИзтриване
  11. Според мен, гласуването трябва да се обвърже с платените данъци, осигуровки, здравни вноски и ако щете сметки за ток. Така този който плаща ще поръчва музиката. Даже и за българите в чужбина трябва да важи. Платени данъци в България. Какво толкова им гледаме правата и после тръгват автобусите от Турция. Плащаш всичко и тогава гласуваш. А за братята цигани е крайно време да се въведе трудова повинност и стандарт от необходими средства, които са нужни за израстването на едно дете. Правиш деца, бакаш повече. За това магистрали за правене има много....

    ОтговорИзтриване
  12. е хайде обясни ми с кое точно от това което казах не си съгласен а не просто " не съм съгласен" ? и защо ние да не сме първи във нещо?
    не търси прецеденти а поразсъждавай върху въпроса.

    ОтговорИзтриване
  13. Хич няма да сме първите:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Voting_Rights_Act
    http://en.wikipedia.org/wiki/Literacy_test

    Хората добре са го забранили още тогава.
    С кое не съм съгласен ли? Да ограничаваш правото на гласуване е смела стъпка в посока тоталитарно управление на държавата, което хич не ми се ще да го видя в България.

    ОтговорИзтриване
  14. pepi_buldozera До тука това е май единственото смислено и приложимо изказване.БРАВО

    ОтговорИзтриване
  15. полагането на тест няма нищо общо с образованието. американците тогава са си търсили поводи да ограничат негрите и то с право. работата обаче е там че америка има силна управляваща класа. това че американците са неграмотни на тях не им пречи. а образователната им система е значително по-добра от българската. там образованието има реална стойност. реномираните им университети произвеждат реномирани политици. българските университети произвеждат ... жан виденов-ци.
    а точно американците не са решили не са направили каквото и да е . ама те го правят с цел държавата да върви нагоре. българските политици купуват цигански лични карти за да се докопат до кацата за 4 години. после....
    и така 20 години. в държава където простаците избират парламент какво очакваш да намериш...
    иначе е много лесно да си говорим за интеграция и права, но никой не говори за отговорности, защото циганите си знаят правата ама като опре до отговорности и всички реват че ги дискриминират.
    а и не разбирам какво тоталитарно има в това да искам хората да са образовани. образованието е безплатно. който иска да учи - може да учи.
    ти може да не си го виждал това управление в българия ама аз съм го виждал и да ти кажа че не искам да го виждам повече, но едното и другото нямат нищо общо.

    ОтговорИзтриване
  16. Г-н Ялъчков,поздравления за статията, но мисля че подобни мнения като на Владимир и Иван би трябвало да бъдат цензурирани и изтрити.В тях има толкова омраза и злъч, че освен да насаждат омраза и етническа нетърпимост не вършат никаква друга работа(освен ако вашият сайт не цели точно това).Тия хора не кометират статията по същетсво, както би трябвало да е, а използват вашия блог за трибуна, откъдето да изливат цялата си словесна злъч, срещу хора, които са също божии създания като всички други на тази земя."Циганин" използвана в коментара на Владимир,спокойно може да се замести с "Българин" или с друг етнос, така че познайте какво ще се получи.Груби, тъпи и безсмислени изказвания на ограничени и духовно слепи хора.Освен това напълно незапознати с темата, за която става въпрос във вашата статия.Относно изказването на Иван, че циганите не искали да се интегрират,заради собствения си расизъм ще кажа следното:Няма как един циганин да се мисли за българин,чех,поляк,руснак и т.н, защото си е циганин и има чувство за етническа принадлежност.Както всички българи родени и израснали в чужбина не могат да се мислят за американци,белгийци,холандци,германци и т.н. Чувството за принадлежност го носим в себе си и то не може да се изтрие и асимилира,освен ако човек не е осиновен в детска възраст.И още нещо;по всичко личи, че изказалите се по-горе и идея си нямат що е то интеграция и как тя се прилага в цивилизованите страни.
    И на края ще си позволя да публикувам една от емблематичните пени на Емил Димитров " Ако си дал"

    Ако си дал на гладния
    дори трохица хляб от своя хляб.
    Ако си дал на скитника
    дори искрица огън от своя огън.
    Ако си дал на милата
    от своето сърце.
    Ако си дал на чуждите
    живот от себе си.
    Ако си дал, ако си дал,
    ако си дал от себе си,
    не си живял, не си живял на празно.

    Припев: Никой не може да ти отнеме
    обичта, обичта на хората.
    Никой не може да ти я вземе
    любовта, любовта към хората.
    И никой и нищо не ще ти отнема
    вярата в тях, вярата в тях, вярата в тях.

    Ти закъсняваш понякога истинно,
    но винаги идваш, идваш при нас.

    Ако си взел от славата на някой друг
    дори една частица.
    Ако си чул от клюката
    и я повториш
    дори една секунда.
    Ако си враг на подлия,
    но го послушаш
    дори един единствен път.
    Ако си ял от залъка на свой приятел
    и го забравиш

    Дали е трябвало /х3
    изобщо да се раждаш

    Припев:Никой не може да ти отнеме
    обичта, обичта на хората.
    Никой не може да ти я вземе
    любовта, любовта към хората.
    И никой и нищо не ще ти отнема
    вярата в тях, вярата в тях, вярата в тях.
    Ти закъсняваш понакога истинно,
    но винаги идваш, идваш при нас.

    Ако гореизказалите се открият себе си в нея, значи с право могат да се нарекат Патриоти, ако ли пък не, значи не е трябвало да се раждат или са живяли абсолютно напразно земния си живот.

    ОтговорИзтриване
  17. Никога няма се интегрират, понеже не желаят. Не желаят да ходят на училище, не желаят да се учат на официален книжовен език, не желаят да работят.

    ОтговорИзтриване
  18. според мен проблемът не е невъзможен, но за решаването му се изисква чисто и просто справедлива правораздавателна система, такава в която всички се третират еднакво, независимо от етноса, и с ясни правила. това в настоящите условия, разбира се, е утопия, но иначе не виждам какво му е сложното с достатъчна воля.

    ОтговорИзтриване
  19. Да!

    Средата, която трябва да стимулира спазването на закони и честния труд, в момента до голяма степен просто липсва.

    ОтговорИзтриване
  20. Как така не искат да се интегрират и не желаят да се учат, бе? Седемгодишното знае ли какво иска? Виновно ли е това дете, че се е родило в гето, израстнало е там и е станало необразовано? Какви глупости(с извинение) говорите бе, г-жо/г-це Мария?

    Иначе аз също съм за образователен ценз. Знам че се получава лек разрез с демократичните ценности, но в момента наистина има проблем с циганите. Проблемът съществува и трябва да мине време до неговото решаване. Тя интеграцията си идва с образованието(В сливенското гето кв. Надежда, няма нито един с висшо образование. Всъщност, има само един човек, който пребиваващ в Германия.Това е статистика от вестника.), така че докато се интегрират вече ще се премахне този ценз. Просто в момента това е изключително голяма електорална сила, защото етноса е необразован и лесен за манипулиране. Също да се въведе и матура по гражданско образование и картинката ще е перфектна, но уви. Никой няма интерес това да става.

    Тоя най-отгоре е болен мозък, а на автора само мога да кажа, че гласовете на Атака хич не са "някой и друг отчаян глас".

    ОтговорИзтриване