19 март 2010 г.

Капки за лечение на наглост

Капка по капка вир става (народна мъдрост).

Капка ми падна на сърцето (прословут куплет от Голдън Иърс на чалгата).

Образът на капката е виден и неизменно присъстващ в битието и съзнанието на българина символ. Докато разни камъни и капки падат на сърца, други капки преливат чаши, а трети капки образуват вирове, някои хора са далеч по-практично мислещи и развиват науката, здравната индустрия и общественото здраве в България с помощта на силата на капките.

Ако все още се чудите за какво говоря, може да хвърлите едно око на сайта kapkite.com. Там имате възможността да си поръчате капки за лечение на алкохолизъм. Ако пък нито Вие, нито Ваш близък не страдате от алкохолизъм, може все пак да се поинтересувате за капките, които влияят "благоприятно на централната нервна система, действайки като специален вид „успокоително”. Никога не се знае кога може да се поболеете от алкохолизъм и да Ви се наложи да търсите лек за вируса” на конкретния порок", чието "лечение може да става като се атакува именно централната нервна система". А пък в такъв случай няма защо да ходите на разни доктори и психолози - само плащате 64 лева за едноседмична доза, даже може да поръчате направо 2 и спестявате по този начин 6 (!!!) лева от доставката, и получавате капки за лечение на алкохолизъм, които "могат да се слагат и тайно в готвено, бира, вино и др.". Ако все още се колебаете и всичко това Ви звучи недостатъчно привлекателно, имайте предвид, че зеленият овес, който е една от главните съставки на капките, "спомага за преодоляване на различните прояви на абстиненцията, независимо дали тя е причинена от липса на алкохол, цигари, дрога или нещо друго, към което сте зависими". Ще бъдете избавени от "Нервност и раздразнителност; Безсъние; Други абстинентни прояви, като гадене, стремеж незабавно да си набавим „дозата” и тъй нататък".

Много ми се искаше сега да изнеса една тирада, в която изливам яростта си, състояща се в това, че в цялата отврат, гнус и мерзост, които са част от българското ежедневие, има едни особено гадни хора, които намират начин да правят пари благодарение на отчаянието на болни хора или техни близки. Толкова ми се искаше да направя това, че за малко щях да ги сравня с едни други хора като тези тук.

Но колкото и да ми се иска да направя това, ще се въздържа от прибързани присъди и ще коментирам само фактите.

1. Чудотворен лек, който да действа срещу "абстиненцията, независимо дали тя е причинена от липса на алкохол, цигари, дрога или нещо друго, към което сте зависими", е трудно да се измисли. Вярно е, че някои медикаменти се прилагат при детоксификация не само на едно, а и на други видове вещества, но пеницилинът на абстиненцията е дори теоретично погледнато трудно достижим, тъй като абстинентните симптоми например при хероин и алкохол са предизвикани от различни промени в нервната система.

2. Детоксификацията на алкохолно зависими може да протече доста трудно, да настъпят усложнения, а ако човекът изпадне по време на детокса в делириум тременс, всичко това може да завърши при неадекватно отреагиране със смъртта му. Най-вече поради тези причини детоксът от алкохол трябва да се извърши в болница, където компетентни медицински лица следят постоянно състоянието на пациента. Разни капки, които даже не са описани как точно действат и се препоръчват срещу "вируса на порока", не са достатъчна гаранция срещу делир и оттам срещу усложнение на детокса, което може да завърши смъртоносно.

3. Капките явно имат широк диапазон на действие. На сайта се рекламира и лечение на принципа "отвращение от алкохола". Такова лечение наистина съществува в медикаментозна форма, но няма нищо общо с никакви капки и е доста рисковано. Обикновено се изписва Disulfiram (Antabus), който се намесва в метаболизма на алкохола и спира пълното му разграждане, като по този начин в организма се натрупва ацеталдехид. Така пациентите се сблъскват с последиците от повишената концентрация на ацеталдехид всеки път, когато решат да пият отново. А тези последици хич не са приятни - гадене, повръщане и т.н. В крайна сметка се формира наистина отвращение от алкохола. Проблемът е, че ако пациентът тегли една майна на лечението с Антабус (а това не се случва толкова рядко) и се напие по стар навик до безпаметност, отравянето с ацеталдехид може да завърши смъртоносно. Ето защо това лечение не се прави по пощата и срещу 64 лева, а само след преценка дали пациентът е готов за такова лечение и изключително подробна и внимателна консултация с лекар.

4. Дори и да се излекува физическата, остава психическата зависимост, която кара хората дори и години след последната чаша, цигара, спринцовка или линия да изпитват желание да посегнат отново към тях. На психическата зависимост съответстват определени промени в мозъчната дейност (а понякога и в мозъчната структура), но медицината все още не е излязла с напълно годно решение как да се излекува психическата зависимост чрез физически манипулации на мозъка (операция, стимулиране и т.н.). Затова засега психотерапията е най-достъпният и изпитан метод за лечение на "психическата" зависимост. А разни капки просто няма как да действат толкова специфично, че да атакуват точно тези промени в мозъка, които са отговорни за психическата зависимост.

5. Мога да изброявам още много други аргументи, които говорят против това лечение. Но ще спра дотук. Ще добавя само, че дори и да не съм прав, дори и капките да са някакво ново, чудотворно лечение, което досега е отбягнало на науката, има няколко доста смущаващи фактa в начина, по който то бива прилагано в България:

- някакъв бдителен читател на сайта kapkite.com се е заинтересувал защо на едно място в сайта пише, че дозировката е 20 капки, а на друго - 40. Компетентния отговор от някакъв анонимен е "Истината е, че няма опасност от предозиране. Може и по 50 капки да слагате!". Туш. Шах с пешка.

- усмихнати лели, баби и тетки ни разказват от страниците на сайта в рекламиращ стил WS-Teleshop за премеждията на синовете, съпрузите и бащите си, които са били алкохолици, но които са се избавили от болестта си благодарение на загрижените си роднини, които са слагали тайно капките в пърцуцата и имамбаялдътъ на пияниците. Дори и да приемем, че тези хора наистина съществуват и описаното от тях е вярно, прави впечатление, че още първите два разказа съдържат доста близки изречения. Христо Димитров казва:

"Опитах се да поговоря с него и разбрах, че той не си признава проблема. Наша близка ни препоръча капките против алкохолизъм ... Още не смея да се зарадвам, но вече два месеца брат ми пиел само бира и то рядко".

Станислава Станева пък разказва следното:

"Опитах се да поговоря с нея и разбрах, че само с воля тя не може да се откаже ... Колежка ми каза за Капките против алкохолизъм ... Още не смея да се зарадвам, но от три месеца тя изобщо не е докосвала бутилката".

Всичко това прилича на доста зле копи-пейстнат и тук-там променен текст.

- не можеш да претендираш, че лекуваш хората от нещо, да им искаш съвсем явно немалко пари и същевременно да не даваш никаква информация дали продуктът ти е бил тестван, контролиран и одобрен от институциите, отговорни за допускането на лекарства на пазара.

Най-лошото е, че не мога да намеря никаква информация в интернет дали властите вече са проверили законността на тези капки и тяхното предлагане. В някаква статия на "Новинар" от 2003 г. се споменава за фирма "Нан Цян", която разпространява китайски капки за лечение на алкохолизъм, които се оказват, че не са регистрирани в Изпълнителната агенция по лекарствата. И толкова. Нито дума повече. А капките продължават съвсем нагло да се предлагат срещу 64 лева, с 6 лева отстъпка при поръчка на две едноседмични дози.

Щом е така, смятам и аз да се захвана с фармацевтична дейност. Иска ми се да открия също лечебни капки. Само че не против алкохолизъм, щото там конкуренцията е жестока и пазарната ниша вече е заета. Моите ще бъдат за лечение на наглост. Ще се предлагат безплатно, с препоръката при някои хора приложението им да бъде задължително, даже принудително. Ще ви държа в течение как се развива проектът ми.

П.С. На сайта за капките попаднах, докато рових в линковете за магнитни бури, дадени в съответната статия на Нървъс Шарк.





11 коментара:

  1. Мда...така са нещата с тези капки; ако продължиш да се интересуваш от проблема, със сигурност ще попаднеш на чудотворните китайски лекарства за отслабване (прословутата Лида), които също се ширят по всякакви сайтове и с всякакви отстъпки. Продават хората, нищо че в Агенцията по лекарствата не са чували за тях. Де да можехме и ние така нагло...но не е за всеки. Трябва безочието да ти е вроден талант и да си съвсем опериран от съвест.

    ОтговорИзтриване
  2. За Лида и остлабването не бях чувал. Явно е още една възможност някой някъде да прибере някакви пари.

    ОтговорИзтриване
  3. Iskam da znam dali tova vsi4ko za kapkite e istina za6toto mi triabvat za moi blizak.MOLIA VI AKO NIAKOI IMA INFORMACIA DA PI6E.NIAKI KOITO LI4NO GI E IZPROBVAL.

    ОтговорИзтриване
  4. Бих Ви препоръчал да не се доверявате на такъв тип лечение, особено без консултация с лекар. Не е важно дали някой лично е изпробвал капките, а дали въпросният медикамент и въпросното лечение са били контролирани и проверени за ефективност, странични ефекти и т.н. от отговорните институции.

    Силно се съмнявам, че въпросните капки са били проверени. А и алкохолизмът не е същото като обикновената настинка, която човек може да излекува с помощта на подбрани от него самия средства. Ако Вие или Ваш близък има проблем с алкохола, Ви съветвам да се обърнете първо към лекар, най-добре психиатър, който ще Ви насочи как да процедирате нататък.

    ОтговорИзтриване
  5. Уважаеми д-р Ялъчков, за какъв тип лечение с капки говорите и то едва ли не под лекарски контрол. Ако предозирам тинктурата от мента, глог и валериан, трябва ли да викам Бърза помощ, да ми промият стомаха.
    Приятелят ми е зависим от алкохола. Какви ли не хапове изпи (Невротоп, Кампрал), никакви психиатри не помагат, в България няма лечение за такива хора. Влезе в болница за детоксикация на организма. Записа се МЦ "НИА" срещу 200лв на месец, за да му предписват Ксанакс и да посещава групова терапия.
    Хората в България са отчаяни. Лекарството Кампрал за лечение на алкохолизъм не се продава тук. 168 таблетки струват $88. Трябва да се пият всеки ден по 6 в продължение на 6 месеца. Направете си сам сметката колко българи могат да си го позволят.
    А Вие ще ми плюете тук по някаква билкова настойка за 64лв. Намерете хората, които са били измамени с 64лв, капките не са им помогнали, накарайте ги да го споделят тук - това е начинът да разбиете мита за "вълшебната панацея".

    ОтговорИзтриване
  6. Това, че на приятеля Ви досега не е могло да се помогне чрез описаните от Вас традиционни медицински лечения, по никакъв начин не е аргумент, който да доказва ползата от капките.

    За да се докаже ефективността на дадено лекарство и за да може да се отсъди за наличието и размера на евентуалните странични ефекти, са нужни контролирани изследвания. Така е навсякъде и така трябва да бъде.

    Да намериш хора, на които "вълшебната панацея" е подействала или не и да ги накараш да "споделят" преживяванията си в интернет форум определено не е правилният подход да съдиш ОБЕКТИВНО за ползите и вредите от някое лекарство. Именно и затова считам предложението Ви да търся хора, на които капките не са помогнали, за неразумно. В интерес на истината самият сайт за капките използва тази тактика - публикува няколко въодушевени коментара (за които няма гаранция, че са истински) и по този начин заблуждава отчаяни хора.

    Да, абсолютно права сте, като казвате, че хората в България са отчаяни от липсата на адекватно лечение. И е вярно, че отчаяният човек е по-склонен да опита нещо, което му дава надежда, че нещата може би ще се оправят. Неправилно и неморално е обаче според мен, когато от тази надежда печелят някакви хора, които нямат никакви покрития на техните заявления за ефективността на лекарството им (виж по-горе самата статия).

    Отчаянието от липсата на (достатъчно) успешно лечение не значи, че всеки един друг подход, който се самопровъзгласява за ефективен, трябва да бъде веднага приет с чисто доверие. Още повече, когато подходът си служи с колкото гръмки, толкова и жалки реклами като средство срещу "вируса на порока", лекуващо всякаква абстиненция.

    ОтговорИзтриване
  7. Тези капки са поредната "панацея". Учудвам се как все още има хора, които вярват на подобни псевдолекове. Попадала съм на много места в интернет на подобни отварки и капчици, лекуващи какво ли не, та чак и рак и СПИН. И винаги задавам едни и същи въпроси, които рекламиращите панацеите изтриват, без да получа отговор.
    Питам ясно и просто:
    1.Какво точно лекува, т.е. точна диагноза, защото тумори и карциноми (примерно) има най-различни?
    2.Къде и от кого е тествано официално, резултати или котакти с поне 5 човека, излекувани само с това?
    3.Що за доза е това - за всяка болест и стадий - еднакъв брой капки?

    Разбирам, че човек прави всичко, за да спаси близък, минала съм по този път. Подобни несериозни илачи обаче могат повече да навредят, отколкото да помогнат. Меко казано, са гавра с болките на хората и намирисват на шарлатанство.

    Силно се надявам, че подобно търгашество ще бъде спряно.

    ОтговорИзтриване
  8. Здрасти, Точка!

    Радвам се, че мислиш така. За съжаление малко хора подхождат трезво към подобни проблеми. Както и съжалявам, че това търгашество едва ли ще бъде спряно скоро.

    Поздрави,
    Явор

    ОтговорИзтриване
  9. zdravei iavore.imam tozi problem s alkoholizma na moia priatel. ne iska da go priznae a kato govarim za tova dori stava po zle.ne moga da go izpratia na le4enie v kakvoto i da bilo le4ebno zavedenie za6toto toi niama zdravni osigurovki raboti za sivata ikonomika. zatova horata kato men viarvat na tezi ne6ta kupuvat rzni ne6ta viarvat na reklami hodiat po babi i 4akat 4udoto. a to e miraj.a az ne iskam da go gubia. obi4am go prekaleno mnogo i e naistina prekrasen 4ovek. koito oba4e az ve4e zabraviam kak izglejda. 6te se radvam na niakakv savet ili pone moralna podkrepa za6toto si niamam nikogo osven nego.i moite roditeli gi niama a i negovite po4inaha. taka 4e sme sami na sveta. a i horata biagat pani4eski kato 4uiat problema mu. ostanaha samo drugite alkoholici okolo nego. blagodaria ti predvaritelno

    ОтговорИзтриване
  10. zdravei iavore.imam tozi problem s alkoholizma na moia priatel. ne iska da go priznae a kato govarim za tova dori stava po zle.ne moga da go izpratia na le4enie v kakvoto i da bilo le4ebno zavedenie za6toto toi niama zdravni osigurovki raboti za sivata ikonomika. zatova horata kato men viarvat na tezi ne6ta kupuvat rzni ne6ta viarvat na reklami hodiat po babi i 4akat 4udoto. a to e miraj.a az ne iskam da go gubia. obi4am go prekaleno mnogo i e naistina prekrasen 4ovek. koito oba4e az ve4e zabraviam kak izglejda. 6te se radvam na niakakv savet ili pone moralna podkrepa za6toto si niamam nikogo osven nego.i moite roditeli gi niama a i negovite po4inaha. taka 4e sme sami na sveta. a i horata biagat pani4eski kato 4uiat problema mu. ostanaha samo drugite alkoholici okolo nego. blagodaria ti predvaritelno

    ОтговорИзтриване
  11. zdravei iavore.imam tozi problem s alkoholizma na moia priatel. ne iska da go priznae a kato govarim za tova dori stava po zle.ne moga da go izpratia na le4enie v kakvoto i da bilo le4ebno zavedenie za6toto toi niama zdravni osigurovki raboti za sivata ikonomika. zatova horata kato men viarvat na tezi ne6ta kupuvat rzni ne6ta viarvat na reklami hodiat po babi i 4akat 4udoto. a to e miraj.a az ne iskam da go gubia. obi4am go prekaleno mnogo i e naistina prekrasen 4ovek. koito oba4e az ve4e zabraviam kak izglejda. 6te se radvam na niakakv savet ili pone moralna podkrepa za6toto si niamam nikogo osven nego.i moite roditeli gi niama a i negovite po4inaha. taka 4e sme sami na sveta. a i horata biagat pani4eski kato 4uiat problema mu. ostanaha samo drugite alkoholici okolo nego. blagodaria ti predvaritelno

    ОтговорИзтриване