16 август 2010 г.

Нееевадааа

Чувствате се сами?..
Чувствате се неоценени, а може би и несправедливо пренебрегнати?..
Не се отказвайте, не се колебайте, не чакайте - елате при нас! Ние ще ви оценим както трябва!
Горе-долу така си представям рекламния клип на новия университет в Перник, който започва да приема от този семестър студенти директно без изпит и ще опрощава част от семестриалната такса дори и на студенти, които имат годишен успех "добър (4)". Тези щедри отстъпки от една страна са разбираеми - все пак университетът е нов, трябва тепърва да набере популярност, трябва да се рекламира и по някакъв друг начин освен чрез готовността си да раздава допълнителни стипендии на магистри, ако те "мотивират убедително своето искане", както се твърди на интернет-страницата. От друга страна, разбирам и защо Къци едно време подскачаше енергично по сцената и обещаваше на хората, че ако извикат достатъчно силно "Нееевадааа", ще излязат отпред да играят и пИчелят.
Правителството и президентът подкрепиха категорично инициативата за създаване на университета в Перник. Не че има нещо лошо - напротив, частната инициатива е чудесно нещо. Когато държавата я подкрепя, е още по-добре.
Само че не съм останал с впечатлението, че в останалите повече от 50 университета в страната професорите се замерят с пари и нобелови награди по коридорите, а студентите се блъскат да влязат в аудиториите. Т.е., положението там е далече от задоволителното и затова се питам как държавната подкрепа за откриването на още един университет ще оправи положението в останалите 50.
В същото време се твърди, че зад пернишкия университет стоят фирми-офшорки на Каймановите и Вирджинските острови. Като вземем предвид и факта, че създаването на университета, този нов Балкански образователен център, беше доста пришпорено, за да стане действителност преди да бъде приет законът, който трябваше да прекрати практиката един човек да преподава на 38 места едновременно за сметка на качеството на преподаването, идеята за честна конкуренция съвсем избледнява. 
Като допълнение към тези повдигащи духа новини Божидар Димитров ни учи, че думичката "шибан" в българския език не е "чак толкова обидна", защото означавала "човек, който е брулен или набрулен, бит с пръчки". А Цецка Цачева се застъпва за него, като казва, че думичката "шибан", произнесена пред медиите, е "една емоционално изпусната реплика. Не може да бъде повод за искане на оставката". Изпуснал си нервите човекът, какво толкова. 
Знайно защо, това ми напомня как преди известно време хората на Доган разправяха, че той, философът, имал лаборатория вкъщи и постоянно контактувал с академици, та затова разбирал толкова от хидрология и бил заслужил напълно хонорара си от 1,5 милиона лева за консултация по  проекта "Цанков камък". 
Чудя се само, може ли когато някой се опитва да замаже положението, поне да не се опитва да ни взима за идиоти?

8 коментара:

  1. Някъде зад тази мътилка е скрит и маргаринът "Сенна", ако си го спомняш. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ми Къци редовно вадеше иззад гърба си кутия маргарин, навираше я в камерата и казваше "Ние сме здрави, защото хапваме маргарин СеННа". Или нещо от този род беше. Ама точно с акцента върху НН. :)

    Спонсорът демек.

    ОтговорИзтриване
  3. Хахаха :) Е, явно съм бил толкова впечатлен от колелото на късмета тогава, че спомените ми за маргарина СеННа са отстъпили на заден план! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък това го бях забравила, но синът ми скоро ми го напомни - детенцето го запомнило, понеже чак на него му се видяло адската тъпотия. :)

    П.П. Махни я тази проверка с думи бе, човек - много е изнервяща.

    ОтговорИзтриване
  5. Къци Вапцаров от едно време беше пръв приятел на децата... Песнички пееше... И най-смешните вицове разказваше...

    За проверката - май си беше по default така. Махам я, само се надявам да няма спам.

    ОтговорИзтриване
  6. Няма спам, освен ако не броиш мене, хахах. :)

    ОтговорИзтриване