3 септември 2012 г.

Аз, роботът

Това не е съвсем прясна новина. Но пък за сметка на това е повече от интересна.

Техническа (р)еволюция, благодарение на която парализирани хора отново биха имали възможността да поемат (поне частично) контрола върху тялото си, а санитарите и болногледачите да бъдат неимоверно облекчени. Все още сме много далече от дискусията относно въвеждането на тези уреди в ежедневието на здравната система и извънредно далече от самото им въвеждане, но все пак направихме една голяма крачка.

Тук (цък за линк) може да видите филмче как благодарение на компютърен чип, имплантиран в част от мозъчната кора, отговорна за планирането и извършването на движенията на човешкото тяло, компютърна програма преработва "мислите" на маймуна и ги превръща в заповеди за ръка-робот. По този начин маймуната е в състояние да управлява ръката-робот само чрез своите мисли и желания. "Плашещо!", биха казали някои?

Тук (цък за линк) може да видите филмче как благодарение на този напредък в науката парализирана жена е в състояние да управлява ръка-робот, чрез която да отпие от кафето си. Сама. Без чужда помощ. "Обнадеждаващо!", бих казал аз.

Или както Сол Белоу е казал: "Whoever wants to reach a distant goal must take small steps".

1 коментар:


 1. https://tvskybox.com
  5000 iptv ch - only 4 usd per month!
  iptvhd95@gmail.com
  /europe/usa/asia/arabic/latino/russian/israel channels...
  work on any devices like phones,tablets,smart tv,iptv set top-box...

  ОтговорИзтриване