6 април 2010 г.

Човешка анатомия в служба на здравната "просвета"

Предполагам, че преди повече или по-малко години някои от вас са седяли в часа по биология и са разлиствали страниците за здравна "просвета", като заедно с "другарчето" си по чин са разглеждали общата анатомия на човека и са се побутвали, кикотели и сочили с пръст голите мъжки и женски тела по страниците на учебника. А на съседната страница или пък на подвързията на същия учебник са драскали прилежно с химикал Judas Priest, Iron Maiden, Metallica или Само Левски.

Започвам текста по този начин, тъй като вече два пъти присъствам на едно доста революционно мероприятие в областта на здравната и биологична "просвета", което според моите впечатления в Германия бива активно посещавано и от доста ученически и студентски групи, водени от своите учителки и учители, курсови ръководители и т.н. А впечатленията ми от това мероприятие определено си заслужават да бъдат описани.

Става дума за Körperwelten (Bodyworlds), творението на Гюнтер фон Хагенс. Изложбата на гениалния, но смятан от някои хора и за прекалено ексцентричен, германец представя истински човешки тела, чията кожа е махната, така че посетителите да имат възможността да се запознаят с най-големите подробности на човешката анатомия. Труповете са на истински хора, които са дали своето съгласие телата им да участват в тази изложба. Самите тела са обработени по специален начин, така че да не се налага съхраняването им във формалин, което прави и излагането им на открито пространство възможно. Геният на Гюнтер фон Хагенс е стигнал дотам, че той придава на всяко едно тяло определена поза и действие. Някои тела например са поставени чрез специални помощни средства във въздуха, сякаш прескачат препятствие. Други свирят на саксофон. Трети си партнират с друго тяло и сформират танцова двойка или практикуват заедно някакъв вид спорт. Всичко това е направено по такъв начин, че мускулите и костите, които играят решаваща роля при въпросните движения и композиции, се откриват в цялата си елегантност пред посетителя.

Но това не е всичко (както казваше едно време човекът от рекламата на WS-Teleshop, продаващ нещо, което комбинира ренде и прахосмукачка в един уред). Доста голяма част от изложбата се занимава и с вътрешните органи и нервната система на човешкото тяло - сърце, бял и черен дроб, мозък, черва, отделителна и репродуктивна система и т.н. Всички органи и части на тялото са прилежно разфасовани и могат да бъдат разгледани както отделно от тялото, така и като елемент от неповторимите "пластинации/пластификации" (както той сам ги нарича) на фон Хагенс. Освен това някои от тях са от хора, страдали приживе от определени заболявания: така човек може да се запознае отблизо с доста неща - от изкуствена тазобедрена става до бял дроб на пушач.Фантазията на фон Хагенс и желанието му да просвети обществото на всички възможни медицински/биологични теми понякога не се харесват на по-консервативно настроените членове на същото това общество. Редом до сравнително невинните модели като тези, които ви показах по-горе, фон Хагенс показва по време на различните си изложби и обработени тела на бременни жени, орангутан, жираф, дядо Коледа в шейна, носещ опаковани като подаръци малки бебета, ездач и неговия кон и други. Както елените на дядо Коледа, така и конят на ездача и всякакви други животни са задължително също толкова одрани, колкото и човешките тела. Може би най-разделящият общественото мнение на две елемент на изложбата са двойките човешки тела, които са моделирани и събрани в композиция, показваща половия акт с всичките му подробности.

Ако сте чели текста до тук с по-скоро погнуса отколкото интерес, може би вече се питате кому по дяволите са нужни тези неща. Отговорът е много простичък: нужни са на всички нас. Доста хора си нямат ни най-малка представа как функционира тяхното тяло, познанията им за най-релевантните болести, засягащи обществото, са отчайващи, а практическите занимания на учениците по биология често се ограничават до дисекция на жаби. Обща култура, съзнание за крехкостта на човешкото тяло, подтик към по-осъзнат начин на живот и едно определено заслужаващо си преживяване за тези, които са решили да поемат по професионалния път на медици, биолози и други подобни, са само някои от причините, поради които изложбата обикаля света вече в продължение на няколко години и то с огромен успех. А ексцентризмът на Гюнтер фон Хагенс, който между другото е лежал преди доста време по политически причини около 2 години в затворите на Източна Германия, явно е неделима част от чара на изложбата и върви като "бонус" към Körperwelten.

П.С. Снимките са от следните страници:
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6


4 коментара:

 1. Наскоро за една бройка се разминах с изложба на тоя тип. Още ме е яд.

  ОтговорИзтриване
 2. Разбирам те - и мен би ме било яд.

  ОтговорИзтриване
 3. А ние дори и жаби не сме ръчкали ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Аз и жаби съм "ръчкал" и на изложбата бях... :) ама не е достатъчно според мен просто да покажещ, трябва да се обяснява и да се образува интерес у хората иначе се превръща в поредното зрелище...

  ОтговорИзтриване