14 януари 2010 г.

От ЗЕС и МВР до хлебарките и роботите

В Wired открих статия от миналата година, която изброява 10-те най-впечатляващи видео-материали за научни проекти от областта на кибернетиката, невронауките и роботиката. Критериите за избор на точно тези 10 филмчета не са ясни, но това все пак е неофициална класация, целяща единствено да популяризира по-значимите киборг-новости.

От тези 10 аз избрах 3-те, които на мен ми се струват най-интересни, и прибавих малко коментар от мен:

3. Робот, управляван от хлебарка (натиснете тук за видеото)

Доста впечатляващ материал за това как гигантската мадагаскарска съскаща хлебарка (няма майтап, така се казва този вид животинка) може да бъде научена да управлява робот. Повече за проекта може да бъде намерено на тази страница, където авторът споменава и евентуалните приложения в областта на сигурността и военната техника. Във връзка с актуалните проблеми около Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и намерението на МВР да слухти навсякъде, където си поиска, представата как специални бойни хлебарки, обучени и разработени от МВР в Симеоново, се промъкват през канализацията на нищо неподозиращия гражданин, за да търсят доказателство за престъпления, ме втрещи.

2. Насекоми с дистанционно управление (натиснете тук за видеото)

Няколко примера за различни експерименти, където целта е с помощта на електроди, имплантирани в мускулите или невроните на насекоми, да бъде постигнат контрол върху тяхното поведение (малко повече информация за тези примерни проекти тук). Изключително бързо развиващ се клон на науката, където се използват не само насекоми, но и мишки, плъхове, червеи и всякакви други видове животни, а от известно време и... хора. Изследванията с човешки участници са разбира се по-скоро терапевтично приложение на стимулация на определени мозъчни области при различни видове пациенти отколкото строги научни експерименти. При животните се използва междувременно не само електрически ток за стимулиране или подтискане на активността на мозъчните клетки, а и един друг нов подход, който благодарение на комбинацията между оптика, генетика и невронауки позволява контролирането на дейността на невроните чрез оптични влакна и светлина. Това обаче е една не само интересна, но и доста дълга тема, която смятам да оставя за по-нататък. Иначе от изследванията с насекомите, които биват описани във видео-материала, са силно заинтересовани (познайте кой?) военните: моля, превключете отново на сценария с МВР и ЗЕС, само че този път си представете как малкият шпионин, въоръжен с пипала и електроди, се вмъква не през канализацията, а влетява през дупка в мрежата за комари на отворения ви прозорец.

1. Робот, управляван от човек чрез мозъчно-компютърен интерфейс (натиснете тук за видеото)

Бях писал за Аватар, brain-machine и brain-computer interface (BCI) преди известно време тук. В проекта, от който идва видеото, е постигнато едно доста интересно приложение на BCI: като регулират сами мозъчната си дейност, участниците са в състояние да задвижат цял робот, който може не само да ходи, но и да вдига разни дребни предмети. Според мен едно страхотно постижение, което ако бъде доразвито още малко, може да бъде от невероятна помощ за всичките парализирани хора, които са обречени да чакат докато науката измисли начин, чрез който да се постигне пълна регенерация на нервните клетки. Приложения са възможни и в други сфери, не на последно място за съжаление и във военната област. Повече информация за лабораторията, развила BCI-робота, може да бъде намерена тук.

Цялата статия от Wired се намира тук. Някои от другите 10 видео-материали съм ги споменавал вече: маймуната, която с помощта на мозъчната си дейност и ръка-робот успява да си похапне банан (виж
статията за Аватар); ръката-робот, която бива свързана с човешка тъкан при пациенти с ампутирани крайници (виж линковете, които съм дал в коментарите на статията за Аватар).

Снимки: Concept Lab,
Infinite Unknown, YouTube


Няма коментари:

Публикуване на коментар